5 Lärdomar För Livet Mina Barn Lärt Sig Från "Sagan Om Ringen" - Filmer

Nyligen utbildade jag min avkomma på skönheten av J. R. R. Tolkiens världar via filmer. Vi tittade på alla Hobbit trilogy en helg och Sagan om Ringen trilogy följande vecka. Mina barn är 8 och 10 år gamla, och vissa kanske tycker de är lite för unga för de filmer—eller att vi inte ska spendera så mycket tid framför boob tube.

Jag håller inte respektfullt.

Jag var en dörrnyckel barn som tittade på massor av tv och filmer. Vi pratar timmar och timmar framför den lilla svart-och-vit ruta utan tillsyn. Jag lyckades ändå att växa upp till en frisk, social person med en stor fantasi. Jag tror att utsätta mina barn för timmar på slutet av tid för skärmen är inte bara acceptabelt, men bra för dem.

Tre av oss satt i våra utsedda fläckar i mörkret för en summa av 1 032 minuter tillsammans och kom ut på andra änden bättre för det. Jag pausade filmen ibland för att fråga om de förstod vad det var som hände, och de gjorde det också, när de hade sina egna frågor. Vi pratade igenom förvirrande, höll händerna under ed, hejade på segrar och skrattade tillsammans på det roliga (oh, dessa galna dvärgar!). Jag visste att detta var en bra möjlighet för dem att se viktiga lärdomar för livet i aktion, och jag såg till att försiktigt peka ut dem. Här är fem av dessa värdefulla lärdomar:

1. Tänker På Andra

Bilbo Baggins gillar fred, ordning och lämnas sjutton ensam, men när Gandalf och dvärgarna kom genom att be honom att riskera allt för att hjälpa dem att återta sitt rättmätiga hem, finner han det på sig själv för att kliva ur sin comfort zone för att göra just det. Med empatisk barnen skulle få mig att känna mig som att jag gjorde något helt rätt.

2. Att Vara Modig

Gandalf medger att Galadriel att se Bilbo vara modig gör honom modigare. Mina barn som faktiskt bad mig att förklara detta scen till dem, så jag bröt ner det så här: Gandalf är en mycket mäktig trollkarl. Om även han behöver hjälp att vara modig och kan tycka att hjälpa till i denna tveksam Hobbit, du vet aldrig vem som ser till dig för att få inspiration till att bli bättre.

3. Att Acceptera Skillnader I Andra

Radagast Brown är udda, ger ifrån sig en kort och flyktig vibe, och har fågel bajs på hans huvud, men alla ser förbi allt det och istället fokuserar på hur snäll han är och hur värdefull en tillgång han är att ha i sitt liv. Jag skulle älska för mina barn att behandla människor som de uppfyller med samma slags acceptans.

4. Lära Sig Att Lita På

Legolas och Gimli ursprungligen rumpa huvuden på grund av tidigare dåliga blod mellan alver och dvärgar, men så småningom bli vänner, kämpa sida vid sida och litar på varandra med sina liv. Jag bet mina barn kommer att få otaliga upplevelser laskning huvuden med någon, eller att inte förstå dem, i deras liv. Kanske, bara kanske, kommer de att ge dessa människor en chans att visa upp sig och eventuellt bygga vänskap är så fast som de gjorde tecken.

5. Försöker Hålla

Om du tittar på Sméagol att försöka skaka Gollum sida av sig själv eller Sam och Frodo kämpar sig igenom omöjliga att förstöra ringen, det finns oändliga exempel på människor (och djur) kan helt enkelt inte ge upp eller försöka att göra det som är rätt. Är vi inte alla bra hela tiden eller dåligt hela tiden. Mina barn såg de många sidorna av dessa tecken i handling och såg dem göra misstag, bra beslut och dåliga beslut. Världen är inte svart och vitt—och det är inte heller vår egen resa att få vara som vi vill vara.

I verkliga livet, jag kan prata Livet Lektion prata med alla jag vill, men mina barn höra mig blathering på hela dagen och jag är ganska säker—ställa mig ute på den vanliga. Men när de dyka in i en film med nya röster, karaktärer och situationer som är ett säkert avstånd från deras verklighet—och att reflektera över vad de kan ha också gått igenom—det gör något mer av en effekt. De ställer frågor mer fritt, undrar vad det kan vara, och kommentera hur det resultatet får dem att känna sig.

När mina barn och jag sjunker ihop till filmer och tv-program som jag känner och älskar, har två saker att hända: ögonen öppna för vad jag har försökt att lära dem alla tillsammans, och att jag får vara ett vittne i stället för lärare. Jag älskar att titta på hjulen vända som de behandlar lektioner som utspelas på skärmen. De får känna på vad det får dem att känna och förstå de lyckliga grejer och svåra grejer. Och jag får sitta vid deras sida, ett skyddsnät av information och komfort, om de någonsin behöver mig.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar