5 Grova Saker Jag Aldrig Velat Veta Om Norovirus

"Maria kastade upp på trappan idag efter lunch," min 9-åriga berättade för mig när han kom från skolan i eftermiddag, krama håret i näsan. "Ew!"

Dessa är de ord som ingen förälder vill höra. Min son tycker bara att det är äckligt och lite roligt, men när jag hör att någon har kastat upp i mitt barns klass, jag vet att han förmodligen nästa. Jag började med att skura min kalender för att se till att jag har något viktigt kommer upp. Jag kollade under diskbänken för att se till att jag har en ren hink, och jag kollade linneskåpet för att vara säker på att jag har ett komplett utbud av handdukar.

Handdukar skulle vara till min 3-åring, som inte kan få ihop det med att spy i en hink ännu. Du ser, jag tänker framåt. Jag vet att om ett barn blir sjuk, den andra kommer också. Strax efter att det kommer att bli min man och jag, eftersom mammor är alltid den sista att bli sjuk (Murphy ' s Lag av maginfluensa).

Och här är grejen: jag hatar kräkas. Verkligen, jag skulle ta förkylningar, hacking hosta, även vanlig influensa under de horrid norovirus .

Naturligtvis, det är mycket möjligt att jag är blåser det inte alls i proportion, och det är inte en epidemi träffa min sons skola. Men Jag har lärt mig under de år som när ett barn eller två slog med kräkningar fel, det brukar sprider sig som en löpeld genom ett klassrum, en stad, bara satans överallt.

Jag är ingen medicinsk expert, men som många mammor, jag har blivit en självutnämnd know-it-all, om allt kid/germ-samband—mest av ren nödvändighet. Och ju mer jag lär mig om maginfluensa, mer skeeved jag blivit. Det är som dessa små bakterier är ute efter att plåga oss redan innan de kommer in i våra kroppar.

Här är fem brutto fakta jag har aldrig velat veta om Norovirus:

1. Du Får Det genom att Faktiskt Äta Spyor och Avföring

Du läste rätt. Du har faktiskt att få den att kräkas eller bajsa på någon som är sjuk (eller har nyligen varit sjuk). Naturligtvis kan ingen gärna äter här grejer, men en mikroskopisk droppe är allt du behöver. Och du vet hur lydigt och grundligt barnen tvättar sina händer, rätt? Hmm... Inte bara är det brutto tro att detta är hur viruset överförs, men det är bara pekar på det faktum att du förmodligen att äta mikroskopiska mängder av någons avföring varje dag.

2. Den Lever på Ytor Upp till Två Veckor

De norovirus skitstövlar verkligen vill få dig sjuk. Det är deras livsverk. De håller sig runt i dagar (och tydligen veckor) på dörrhandtag, bänkskivor, och särskilt toaletter och handfat, bara så att de kan anställa sina förödelse kontinuerligt. Jag trodde att jag hade noggrant rengöras en gång efter en av mina barn hade blivit sjuka, men då min andra blev sjuk mer än en vecka senare. Jag tänker att jag missade en plats, och de elaka små rackarna hängde på tillräckligt länge för att få mitt andra barn sjukt många dagar senare.

3. Behöver du Färre Än 100 Norovirus Partiklar att Bli Sjuk, och En Spya Session Innehåller MILJARDER av Dem

Ew! Detta är en annan anledning till varför det är så lätt att sprida sig: En liten vandrande släppa av någon kräkas eller bajsa går ej rengjorda, och det är tillräckligt för att få dig sjuk.

4. Norovirus Kan Överleva de Flesta Städare, vilket Gör Det Nästan Omöjligt att Bli Av med

Tror du kan bara Lysol badrummet bitar? Tänk igen. De flesta städare kommer inte att döda dessa envisa fel. Tydligen, klorin är den enda som gör susen.

5. Norovirus Liv i Ditt Bajs för Dagar När Du är Klar med Kräkningar

Jag tror att det varierar från person till person, men även efter att du är klar med att spy, kan du fortfarande norovirus i din bajs. En av mina värsta föräldraskap stunder inblandade detta faktum. Mitt barn hade varit sjuk, men hade inte kastat upp i ett par dagar, så jag bjöd in sin lilla vän. Min son hade fortfarande bajsar löst, men jag trodde inte att något av det, eftersom det hade varit nästan en vecka sedan att han hade kräkts. Inom två dagar, och hans vän var sjuk som en hund. Jag kände mig fruktansvärt, och nu har jag vistelse i helvete bort från människor som har varit sjuka minst en vecka .

Det guldkant till allt detta (om det finns någon) är att de flesta fall av den fruktade norovirus är hemskt, men kort. Detta är särskilt sant när barnen blir äldre (kräkningar barn och unga småbarn kan få uttorkad lätt, vilket är riktigt skrämmande). Så motbjudande och helt enkelt hemskt det är att fånga, det är oftast bara en dag eller två i en apokalyptisk elände, och sedan tillbaka till det normala.

Men det, mina vänner, är ganska mycket de bästa finaste jag kan säga om den beryktade norovirus.

ADVERT

Lägg till din kommentar