4 Saker Du Bör Veta Om att Ha EN VBAC

Min man och jag betalade noll uppmärksamhet till C-sektionen del av vår föda klass. Vi var inte med en av dem. Vi har en god gammaldags, drogad upp, vaginala förlossningen, så allt det andra saker inte gäller. Det var tills jag var tre timmar till att trycka på, epidural dosglapp, och läkaren kom in för att förklara att jag skulle behöva en C-sektionen. Det visar sig att vi verkligen inte behöver mycket handbok för ämnet, så att läkare och sjuksköterskor gjorde det mesta av arbetet. Min man behärskar Gobsmacked Pappa roll med minimal riktning, och jag spikade min del så Tror jag att jag Kan Känna sig Som Nr 3.

Trots att rösterna i ett spel som vi inte kommer ihåg audition för, barnet och jag gjorde det genom operation fina. Dagarna som följde var tuffare än jag trott de skulle vara dock. Om du har haft en C-sektionen, du vet den ångest som är den första efter operationen dusch. Du vet fan av att återhämta sig från en större operation, rida ut en orkan av postpartum hormoner och vård för ett nytt barn.

Du vet en C-avsnitt, som alla andra drift, kan ha allvarliga komplikationer och att, medan kirurgi är aldrig perfekt, det är avgjort unideal när man vill vara vårdande för snarare än att bli omhändertagna. Du vet att vägen är inte de flesta kvinnor är den första val, och du vet att du vill undvika det igen om det är möjligt. Vad du kanske inte vet är vad som väntar när du väntar en vaginal födsel efter kejsarsnitt (VBAC0.

1. De ska försöka prata dig ur det.

Argumenten mot en VBAC började innan jag ens visste att det var ett alternativ. Jag såg min vanliga OB-GYN för mina sex veckor postpartum besök, och hon förklarade att jag skulle behöva en C-avsnitt för min nästa leverans. Jag ville inte fråga henne eftersom hon är läkare—mitt misstag. Det var inte förrän jag fick se en annan läkare för min årliga examen som jag insåg att en VBAC var ett alternativ. Han förklarade att, eftersom jag inte har en tydlig fysiska problem som orsakade den behöver för den ursprungliga kejsarsnitt, en VBAC skulle vara ett alternativ. Det var allt jag behövde höra. Jag var såld.

Det var första och sista gången en läkare var 100 procent stödjande av min VBAC. Jag var tvungen att flytta till ett annat sjukhus för att min ursprungliga sjukhuset inte göra VBACs. På det nya sjukhuset, jag såg en annan läkare eller barnmorska vid varje besök och varje gång fick jag samma spiel: "EN VBAC har risker. Är du säker på att du inte vill ha en annan C-avsnitt? Nämnde vi en VBAC är riskabelt?" Även natten gick vattnet, som jag andades genom värkarna och väntar på en epidural, sjukhuspersonalen var att erbjuda en C-sektionen. Om en VBAC är viktigt att du kontrollerar din partner och din läkare(s) vet det. Vara beredd att kämpa för ditt beslut varje steg på vägen.

2. Dina odds av framgång är beroende av främmande faktorer.

Läkare ta hänsyn till uppenbar information, som din anatomi nere och dina skäl för den tidigare C-sektionen. Det är all känsla. Vad jag blev förvånad över var att det finns en kalkylator sjukhus använder som samlar till synes orelaterade bitar av information för att beräkna sannolikheten att du kommer att kunna ha en framgångsrik VBAC. Räknaren använder faktorer såsom din ålder, body mass index och ras. Vita kvinnor är mer benägna att ha en framgångsrik VBACs än Spansktalande kvinnor. Varför? Slår mig.

Utan att beräkna mina odds, berättade läkarna att jag hade en 34 procent chans av att ha en VBAC. Det var många som de körde med, förmodligen en 1 i 3 chans skulle avskräcka mig. Det gjorde det inte, dock, och när de faktiskt gjorde använda kalkylatorn, det visade sig att mina odds var närmare 53 procent.

Statistik är en rolig sak. De kan tala om för dig hur många kvinnor som du har haft VBACs i det förflutna, men försök som de kan, läkarna kan inte säga vad du din leverans kommer att se ut. Använda kalkylatorn som en källa av information i beslutsprocessen.

3. Återhämtningen kommer att vara annorlunda.

Duh, eller hur? Detta verkar alltför uppenbart för förklaring, men om en C-avsnitt är allt du har känt, återhämtning från en VBAC kommer att vara ett nytt område. Efter min C-sektionen, som ägde rum på 12:04 pm Jag kom inte ur sängen förrän nästa morgon. Det tog så lång tid för epidural för att bära av. När jag fick upp, var det för att göra en smärtade blanda gå till duschen så jag kunde stå under sprayen medan min man rensat kirurgisk tejp rester från min rygg. Jag kunde inte ens lyfta mina ben tillräckligt hög för att klättra upp i ett vanligt badkar, så de satte mig i ett handikappat rum med en walk-in dusch.

Efter min VBAC, jag gick från leverans rum till vårt vanliga rum mindre än två timmar efter det att barnet föddes. Jag har aldrig haft en kateter, att jag inte behöver morfin eller som irriterande kliande näsa som kommer med det, och jag ville inte leva i rädsla för att tända brinnande smärta med en hosta eller skratta. Jag tittade på min man och säger: "jag kan inte tro hur bra jag känner mig." Visst, varje återhämtning är lika unik som kvinnan upplever det, men i allmänhet, det kommer inte att vara som återhämtar sig från operationen, eftersom det inte är det.

4. Du kommer vara så stolt över dig själv.

Kalla mig galen, men mitt VBAC är en av mina stoltaste bedrifter. Vi pratar rätt upp där med min högskoleexamen. Efter att jag spenderat nio månader bombarderas med oändlig lista med skäl till varför jag ska inte försöka för det, kan du satsa jag var (och fortfarande är) oerhört stolt över mig själv. Jag tillbringade alldeles för mycket tid föreställa mig att skicka enskilda "suck" brev till varje läkare och sjuksköterska som sa till mig att jag bör välja bara för operation i stället.

Det är tydligt att en VBAC är inte för alla. Jag är inte en läkare, och jag tänker inte ge råd till alla som att välja en utan godkännande av en läkare. Jag är bara en mamma som ville att välkomna min dotter på mina egna villkor och som vill ha andra mammor att veta att de kan göra det också.

ADVERT

Lägg till din kommentar