Varför är Det Viktigt Att Förstå Dessa 4 Steg I Barnets Utveckling

Min snart två-åriga son och jag var kura ihop sig andra natten när han stoppade försiktigt gnida mitt ansikte och petade mig i ögat. Jag hajade till, och det sved som fan! Jag överdrev min smärta lite för att hjälpa honom att förstå att han sårade mig, sedan tog hans händer i mina, tittade honom i ögonen och sade, "Inte röra vid ögon."

För ett par veckor sedan, har min mellan dotter som blev påkommen med att titta på TikTok videor i hennes säng under täcket. Tack och lov var det bara en massa små barn att vara dum och lip synkroniseringen av musik. Fortfarande, vi sa till henne att hon inte var tillåtna att använda appen, och hon gjorde det ändå. Hon har gått utan att skärmen tiden med undantag för skolarbetet sedan den dagen.

Även om ingen av dessa situationer kändes väldigt bra, jag kunde behålla sansen och ta itu med mina barn på ett rimligt sätt eftersom jag förstår att vad de gör är ålder det är lämpligt. Jag hade inte flyga bort handtaget som min mamma och pappa skulle ha gjort om det var mig när jag växte upp. Det är inte för att jag är bättre än mina föräldrar (även om jag försöker), men jag vet hur jag ska lugnt hantera incidenter som kommer upp med mina barn eftersom jag har gjort den forskning och jag vet vad jag ska förvänta mig.

De flesta av oss, när vi växer upp, våra föräldrar ville inte göra en hel del forskning och studier om barns utveckling. Kanske våra mödrar läsa Dr Spock eller Vad du kan Förvänta När Du Väntar, men dessa böcker verkligen inte gå in i den neurologiska utvecklingen hos barnen. Det är inte som nu. Det har varit så många vetenskapliga framsteg när det kommer till barn och deras hjärnor att vi mammor och pappor behöver inte gå in på föräldraskap blint längre.

När jag fick mitt första barn, jag konsumerade allt jag kunde om barns tidiga utveckling. Det hjälpte att jag arbetade för en pedagogisk organisation och hade undervisat barn i flera år. Jag har ingen tvekan om att kunna lägga den informationen i en praktisk tillämpning på en daglig basis hjälpt mig att bli en bättre mamma.

Det viktigaste att veta om hjärnans utveckling hos barn är att det finns fyra huvudsakliga faser baserat på deras ålder: sensomotoriska, preoperational, konkreta åtgärder och formella verksamhet.

Den sensomotoriska stadiet

Min son, den lilla killen som försökte att trycka ut mitt öga ur den andra natten, är i den sensomotoriska stadiet. Han använder sina sinnen en hel del att räkna ut vad som händer runt honom. När han var yngre, han lägger allt i munnen. Han var tvungen att smaka på den för att se vad det var. När han började prata, han tyckte om att prova på olika ljud för att efterlikna oss, och att se hur folk skulle reagera på dem. Även om han nästan ut i detta skede, han är fortfarande väldigt uppmärksam och märker allt! Han är ständigt på jakt efter saker han inte har upplevt förut.

För en del föräldrar kan den sensomotoriska stadiet kan vara intensiv, och det har definitivt varit för mig. Min son lär sig nya saker varje sekund verkar det som, och jag måste vara hans guide för att hjälpa honom att göra känsla av den. Jag sover när han sover. Fortfarande, det är så coolt att kunna observera den mänskliga hjärnans utveckling i realtid.

Den preoperational scenen

Vi flyttar in i den preoperational scenen bredvid, och jag ser fram emot det! När min dotter var i detta skede, från två års ålder till ungefär sex eller sju, hon var bara så charmig. Jag trodde inte att barn kunde få något sötare än när de var små barn, men min dotter visade mig fel. Barn som är i preoperational skede se saker i svart och vitt och från deras eget perspektiv. De gör det, men börjar förstå att alla inte ser allt exakt det sätt som de gör. När de gör denna upptäckt, förväntar sig många frågor, och vad-ifs.

Min dotter och jag hade den bästa samtal under detta skede, och jag kunde inte få nog av att titta på henne räkna ut den mänskliga naturen. Jag ser min sons lilla hjärna börjar att försöka få en känsla för olika situationer, och jag älskar det.

Den konkreta verksamhet scenen

Barn i den konkreta verksamheten skede är ofta föräldrarnas bästa vän. Dessa barn är sex eller sju år gammal, för ungefär 11 eller 12, och de är så intressant att vara runt. De har empati i den här åldern kan förstå svårare och mer abstrakt begrepp än de hade tidigare, och är super i kontakt med sina känslor.

I min erfarenhet med min dotter som är i detta skede just nu, lyssna och hjälpa henne att ta reda relationer och sina känslor är kritisk. Hon vill prata om allt. Som hon delar med sig av saker som är på henne, jag får en bättre känsla av hur jag kan stötta henne i att vara en viljestark, självsäker tonåring som gör bra val. Jag njuta av anslutningen min dotter och jag har. Jag hoppas att om jag fortsätter att lyssna och visa henne att jag kommer att vara där för henne oavsett vad, vi kan hålla kontakten även när hon går in i den sista fasen av kid den neurologiska utvecklingen.

Det formella verksamhet scenen

En hel del föräldrar är oroliga för att flytta in i den formella verksamhet skede, och det finns goda skäl för det. När jag var en lärare, som jag tillbringade det mesta av min tid med barnen i detta skede. Från 12 års ålder genom tonåring år, barnen utvecklar kunskaper om resonemang. De kan inte alltid agera i enlighet med anledning eftersom de gör beslut från deras mitthjärnan som är centrum för deras känslor.

När mina elever skulle få problem för något som uppenbarligen inte en bra idé, de har alltid vetat det. Det var nästan som om de inte hade någon kontroll i ögonblicket. Mellan deras hjärnor inte är fullt utvecklade, grupptryck, och massor av känslor, mina stackars barn försöker men ibland var det alldeles för svårt att göra rätt sak.

Det är den främsta anledningen till att jag skapade afterschool program som riktar denna åldersgrupp i synnerhet. Att hålla dem upptagna och ge den chansen att göra upp planer, och använda sina hjärnor för att räkna saker ut är det bästa sättet att hjälpa dem att få igenom denna tuffa etappen.

Jag vet att vara förälder är tidskrävande utan att lägga allt detta extra forskning om det. Tiden lära sig mer om hur mina barns hjärnor fungerar vid varje etapp har faktiskt sparat mig tid, dock. Jag behöver inte slösa mina andetag skriker, eller aga dem, eller förlora sömn att försöka lista ut vad som är fel med mina barn. Jag vet vad som är fel. De är växande, och jag måste stödja dem som de gör.

Denna information är att göra mig till en bättre förälder, och mina barn förtjänar det. Jag kan tala med mina barn och jag engagera sig, och hur de är glada när vi är tillsammans att jag gör ett bra jobb. Och det är en sak jag behöver inte en vetenskapsman för att hjälpa mig att bevisa.

ADVERT

Lägg till din kommentar