Jag Brukade Hålla Mig Till Normer På 1950-talet Hemmafru (Då jag Vaknade)

Jag är bara lite besatt av mid-century modern möbel-och 1950-talet stil. Något om A-linje klänningar och pärlor får mig att svimma, och jag tycker att jag längtar efter att bära en full kjol med en vacker hatt och matchande plånbok när du sitter på en mid-century modern soffan i mina klackar.

Men vad jag inte riktigt hade väntat sig var att på något sätt den här tanken på att leva som en 1950-tals hemmafru smugit sig in i mitt sinne när jag blev förälder för. Och om jag är helt ärlig, det började förstöra allt.

Jag har inte växa upp med denna typ av hem själv. Och att vara ett barn av 80-talet, jag visste inte ens riktigt klocka visar som Lämna det Till Beaver på TV. Vi tittade på serier som Roseanne och Cosby Show där kvinnor arbetade och ändå var tvungen att köra ett hushåll.

Så jag är lite förvirrad av om denna idé kom från den middagen var tvungen att vara på bordet när min man kom hem och ett leende var tvungen att vara putsade på mitt ansikte, även om jag hade den värsta dagen någonsin. Eftersom dang det, jag borde vara tacksam över att få stanna hemma, så det är bäst att jag inte någonsin kommer att se frazzled eller frustrerad.

Jag vet att detta är ett gäng BS, men jag kunde inte låta bli att känna på det sättet.

Här är det, 2017, och jag är fortfarande kämpar för denna stereotyp som på något sätt smugit sig in i mitt sinne sätt tillbaka när. Men jag har äntligen insett att det är bara för jävla ansträngande (och ohederligt) att göra det till en verklighet.

Och gjorde kvinnorna då verkligen göra det hela ske av sig själv ändå?

Svaret är nej.

Min mamma arbetade mest i min barndom, och så gjorde min pappa. Vi var en medelklass familj i en liten Texas-stad, och ändå är jag fortfarande trodde att jag skulle växa upp och göra bättre. Och jag tror att min definition av "bättre" på något sätt förändrat till ett 1950-stil hemmafru.

Jag kommer ihåg att berätta för min man när vi var nygifta och båda arbetar heltid, att allt jag ville var att kunna vara en stay-at-home-mom. Jag lovade att ha en hemmagjord mat på bordet varje kväll, och ett rent hus, och glada barn, om jag kunde ha det.

*Sätt maniskt skratt här*

Vi båda tänkte mig att stanna hemma skulle vara bra för våra barn, så när vår första föddes, vi har räknat ut ett sätt att offra så att vi kunde få det att fungera ekonomiskt. Elva år senare, och han är fortfarande den finansiella leverantör av familjen, och jag är fortfarande ryggraden i huset, vilket innebär att jag tar hand om det mesta annat.

Jag packa luncher och kom ihåg tidsfrister, skola-projekt, och vad dagen för fotboll praxis. Jag gör shopping, trädgårdsarbete, tvätt, transport, samt se till att mina barn inte döda varandra. Jag laga middag nästan varje kväll, och vi bara går ut och äter kanske en gång i veckan. Jag se till att våra barn lär sig hur man fyller i grundläggande sysslor och att det finns toalettpapper i huset (och på rulle).

Men jag insåg för ett år sedan eller så, som jag jagade denna absurda idé att i tillägg till allt de ansvar hade huset för att vara snyggt och prydligt och middag bör vara varm på bordet när min man kom hem. Det var döda mig för att leva upp till denna höga ideal jag hade i mitt huvud.

Min man har aldrig en gång föreslog att jag skulle göra saker på ett visst sätt. Han hade inte förväntat mig att ha pärlor på med en gryta i ugnen, så varför var jag?

Min bästa gissning är att det någonstans i min barndom, jag fick den i mitt huvud som 1950-talet hemmafru var bilden av moderskap perfektion. Och att vara en perfektionist mig själv, jag vill nå den standarden, även om jag aldrig såg som modelleras i mitt hem, eller någon av mina vänners hem att växa upp.

Jag inser nu hur farlig denna idé för mig att försöka leva så, och jag är äntligen låta den gå. Det är farligt eftersom jag också kämpar med ångest och depression när jag mäter inte upp. Jag kände mig som ett misslyckande om han kom hem från jobbet och vi satt och åt chicken nuggets till middag. Kom ihåg hur jag lovade middag skulle alltid vara redo?

Det låter löjligt, jag vet, men min gissning är att jag är inte den enda som var (eller är) som försöker leva ett perfekt liv.

Men jag är klar. Jag har inte längre sträva efter att standard. Det var att göra mig olycklig, och det var att göra hela min familj olycklig i processen. Jag kan inte sätta fingret på exakt när det var, men en dag vaknade jag upp och insåg att jag ville att älska mig själv mer än jag ville se ut som jag hade ihop det hela. Och det var det skift för mig.

Det finns ingen att hålla betyg (tack och lov) i mitt hus. Ingen är kontrollräkna hur många hälsosamma måltider det är kontra hur många korvar jag tjänar. Ingen dömer mig för hur ofta jag tvätta handdukar eller om jag glömmer att ta mina barn till pianolektioner en vecka. Ingen bryr sig om jag jobbar eller om jag inte gör det. Ingen har någonsin var kontrollräkna någon av dessa saker, utom för mig. Frågan är, varför skulle jag göra det för mig själv?

Så om du hittar dig själv fastnat i detta skev uppfattning av 1950-ish förorten som jag var, snap out of it. Ingen har ett perfekt liv. Ingen har perfekta barn. Ingen har en perfekt familj, och ingen har pärlor på, en gryta och hemmagjord paj i ugnen, iklädd en söt A-linje klänning med förkläde när man kommer hem. (Även uttrycket "min man" får mig att krypa.)

Omfamna det kaos och vacker röra som kommer från att vara en modern kvinna som försöker göra alla saker. Klappa dig själv på ryggen för hur fantastisk du är på att balansera allt som krävs av dig, och punch som 1950-talet hemmafru perfekt i ansiktet. Eftersom tro mig, du kommer att känna en hel del bättre om du kan låta det gå skit och börja att verkligen njuta av det ofullkomliga liv du redan har.

ADVERT

Lägg till din kommentar