Min Latinamerikansk Tiger Mamma Visste Vad Hon Pratade Om

Guadalupe "Lupe" Altagracias var 15 år när hon landade i Manhattan från Dominikanska Republiken. Det var randen av 1960-talet, och hennes far, natty skräddare, var en rebell mot en skrämmande regimen . Han ledde familj flygning, men säkerheten för deras destination kunde inte radera år av växer upp under blodiga oroligheter. Min unga mor sett saker som ingen av oss bör, och hon var fast besluten att detta land kommer att ändra allt—om inte för henne, för hennes barn.

En Latinamerikansk Tiger Morsan är inte en lätt förälder. Det är säkert att säga att eftersom jag ärvt hennes envishet, min mamma och jag låst horn, ofta. (I tjugoårsåldern, hon gav mig denna doozy: "jag skulle aldrig kunna bryta dig." Jag tog det som en komplimang.) Men det är ingen tvekan om att även om hennes formella utbildning slutat med ett G. E. D. i 30-årsåldern, Lupe var en äkta arkitekt. Hon vann sin framgång genom att få sina barn redo för att "suga märgen ur livet."

Tio år efter att hon gått bort från kolon cancer, jag fortsätter att arbeta på en bok med berättelser om liv enligt Lupe. I tiden, anser att detta kort titt på det bästa råd från min mor som en försenad "Gracias" till denna kraft i naturen:

1. Är du En "a" - eller är du en "B?"

Rapport kort tid innebar ingen tolerans för något, men den första bokstaven i alfabetet: "A." När jag vågade för att få det andra brevet, som min mamma skulle leverera i hennes fräck accent, "Om ju tror ju är en B, en B. Om ju tror ju är En a -, en A."

Det var lysande. Hon var en lärare i en av de största grunderna för framgång i psykologisk forskning: personlig byrå och en inre locus of control.

Men jag är inte så högljudd med min egen dotter, peka väl tagit.

2. "Var det en pistol mot ditt huvud?!"

Abuelo, min farfar (och min mor far), kidnappades och torterades innan vilket gör det till den AMERIKANSKA Hans upplevelse av min mor med många färgglada (och ärrbildning) bilder att dra sig ur sin ficka när hon ville att leverera en clincher.

Finns det verkligen någon som göra du gör något? Vi har alltid ett val, även om vi kanske inte gillar dessa val. Att förstå detta möjligt för dig att vara "herre över ditt öde." Plus, du är mindre sannolikt att ge någon makten att göra dig olycklig. Du är inte en fånge.

3. "Vita människor inte har monopol på att tala väl."

Som Latinos av Afrikansk härkomst, min närmaste familj och jag var tvungen att ta itu med några tunga saker när vi flyttade från Harlem till New Hampshire som barn (vår pappa fick ett jobb överföra och min mamma fick sitt hus och ökända staket). En utmaning var på väg tillbaka till New York för att besöka vår familj och att bli retad, "Du talar vitt!" tillsammans med en mer passiv-aggressiva åsikter från Granit Staters: "Du talar riktigt bra!" Jag borde ha ryckte bort det, men som ett barn, det gjorde ont.

Min mamma godbit av visdom var större än assimilering. Lupe var att ge mig tillåtelse att korsa spår, så att säga: Att överskrida den låga förväntningar sätta på minoriteter från människor på båda sidor. Vi var precis lika god som någon annan—in mellan stammarna kanske, men ändå kunna nå stjärnorna.

4. "Det finns ingen konkurrens. Du är din enda tävling."

Lupe hatade att upptäcka även en doft av inbördes avund kommer från mig, särskilt om det var akademisk eller klass avund. Hon skulle klippa den gröna besten ned snabbt. "Vill du ha det? Få det själv."

Hon trodde att du gör jämförelser, tittar över axeln, eller att längta efter grönare gräs var skitsnack. Efter allt, Du kan inte ändra dem. Du kan bara ändra dig själv." Briljant. Som ett resultat, för mig, det har skygglapparna på och huvudet sedan högstadiet.

5. "Allt är tillfälligt."

Oftast är lika otålig som en drill sergeant, min mamma skulle filosofera om kraften i tiden när jag skulle vältra sig på några dåliga vändning: "Du tror att jag fick här på en dag?!"

Um, inte señora.

6. "Så vad. Du skura toaletter."

Ma trodde på arbetets värdighet. Och även om hennes ambitioner var höga, vi var inte att tänka på att om tider fick tuff var vi över att skura toaletter.

Hon visste att mannen våttorka golvet var inte mindre värd än mannen som ägde huset. Efter allt, skulle det bara vara ett tillfälligt stopp på vägen upp.

7. "Du vet aldrig vem som blir din chef en dag."

När jag började mitt första jobb av college, Lupe var laddad med hennes vanliga råd, en del av det alltför specifika för att vara konstruktiv ("Ljud gladare när du svarar i telefon!"). Men detta var en saftig nugget och jag upplevde det.

Från damen som tömde våra sopor varje dag för att företaget ordförande, jag följde hennes råd att behandla alla med respekt—men mindre av "What' s in it for me" och mer av att bli påmind om att "Men för Guds nåd gå I." för Ett par decennier senare, kan jag försäkra er om att människor inte kommer att glömma. Och inte jag det heller.

8. "Du vet aldrig vem som kommer att se dig."

Ja, jag är feminist. Jag förstår att makeup och blow outs " är inte för alla. Men Dios hjälpa mig, jag kommer från en lång rad av starka kvinnor som aldrig lämnat huset utan mascara.

Vissa kvinnor tycker att grooming förtryckande, men vi tog upp att hitta det stärkande och roligt. Jag ser ingen svaghet i traditionell kvinnlighet eller sprucing upp för att se din bästa, och inte heller Lupe. Som kvinnor i färg vet särskilt, sätta ditt bästa jag fram emot kan flytta berg av fördomar.

9. "De kan ta allt ifrån dig, men de kan inte ta din utbildning."

Som tagits upp under en revolution betyder att du aldrig lämnar den anda som ligger bakom. Lupe ansåg att utbildning var något som en gång uppnått, var aldrig förlorat. Visst, hon ibland bundna examensbevis för hårt till självkänsla, men jag tog hennes punkt att innebära att materiella ting är flyktigt och förgängligt.

Din examen kan inte garantera ett jobb, men du ska veta att det är en tillgång som intjänades med arbete och kan inte återkallas. Ditt sinne är din och bara din.

10. "Du vill veta vad som händer när du gör det?"

Det är både komedi och visdom i en tragedi. Från berättelser av grälla barnolyckor hon bevittnat ("...och sedan hans huvud kom ut!") till ohyggliga berättelser om att vara uppvuxen i ett tropiskt land (till denna dag, för mig, jord under naglarna innebär att få maskar), Lupe ' s skräck historier som gav mig respekt för förgängligheten av liv och gjort mig uppmärksam.

Oftast, de påminde mig om lycka av min födelse. Jag hade en mycket annorlunda och mycket lättare uppfostran än Lupe gjorde. Jag kan aldrig ta det för givet. Det kunde ha varit värre. Det kunde ha varit scorpions i min tvätt.

ADVERT

Lägg till din kommentar