10 Filmer Detta Barn av 80-talet Vill att Hennes Barn ska Titta på

När jag stirrar ner 40 och redskap upp för en annan fas av livet, finner jag mig själv gå tillbaka till de saker som tröstade mig när jag verkligen var tonåring, och TV och filmer var båda mycket stora delar av att växa upp för mig på 80-talet och början av 90-talet. Jag skär mina tänder på gamla skolan Sesame Street och Electric Company Jag växte upp med Cosby Show och Familjeband och senare 90210 och de filmer jag såg under och över medverkade personer som henrik schyffert, Andrew McCarthy, Ethan Hawke och en hel del av hårspray. Nyligen insåg jag—med några nöjen—som några av de lärdomar som jag försöker lära mina barn kommer inte från mina föräldrar eller från skolan. Istället kom de från scener i de filmer som jag kan fortfarande rabbla upp i mitt sinne:

1. Var och en av oss är en hjärna, en atlet, en korg fall, en prinsessa och en brottsling. ("The Breakfast Club")

Även i sjätte klass, min äldsta börjar klassificera sig själv och sina vänner. Jag gjorde samma sak på hans ålder, jag vet hur det går i mellan-och högstadiet. Men jag försöker att påminna honom om att alla han möter har så mycket som pågår bakom fasaden ser han i korridorerna i skolan, att alla kämpar en hård kamp av något slag, och att ingen person passar fint inne i en enkel etikett. Det är en läxa jag lära mig om och om igen, även som vuxen. I slutet, som Patrick Dempsey ' s "geek vände chic", säger i en annan favorit, Can ' t Buy Me Love : "Pinsamt, jocks. Min sida, din sida... Det är svårt nog bara att försöka vara sig själv."

© Universal Pictures

2. Världen är full av killar. Behöver inte vara en kille, vara en man. ("Säg Något",)

I high school, mitt viktigaste mål i livet var att vara i genomsnitt. Jag ville inte sticka ut, jag ville att smälta. Jag tror att de flesta tonåringar gör, som står ut är att den uppfattas som en dålig sak för ofta i den åldern. Men en sak som jag definitivt vill att mina pojkar och min dotter vet är att världen är verkligen full av killar, som Lili Taylors karaktär stater att John Cusack är Lloyd. Jag försöker lära mina barn att sträva efter mer än genomsnittet, att inte vara rädd för att vara exceptionella. Jag vill att de ska göra rätt och äkta sak, även när det är svårare, eller ens när det gör dem sårbara. Jag hoppas att de har stående-i-regnet-med-boombox stunder av sin egen en dag.

© 20th Century Fox

3. Din mamma och pappa var unga och clueless och ångest-ridit en gång, också. ("Tillbaka till Framtiden")

Det var något av en uppenbarelse för mig när jag såg Michael J. Fox Marty McFly interagera med sina föräldrar som besvärliga tonåringar i Tillbaka till Framtiden . Som Marty har påpekat hans pappa teenage cluelessness, säger han, "Det är ett under att jag ens var född." En del av mitt jobb, anser jag, är att mina barn ska veta att jag var i deras skor en gång, och jag vet fortfarande inte allt... men jag vet mer än de gör. För nu. OK, kanske inte när det kommer till nya matte, men ändå.

© Universal Pictures

4. Ibland grymma människor skulle kunna " leva som du, och du kanske inte känner på samma sätt. Det är OK. ("Pretty in Pink")

Jag älskade Andrew McCarthy. Jag älskade honom ännu mer när Blane verkligen ville ha Andie tillbaka och sökte upp henne på balen. Men jag har också kämpat med det faktum att jag älskade Jon Cryer är Duckie, att hans tillbedjan för Andie verkade så enkelt och lätt och lojala i jämförelse. Är det OK att plocka Blanes världen över Duckies? Ibland tror jag att det är, särskilt när man är ung och fortfarande håller på att lära om dig själv och relationer. Oundvikligen, att folk kommer att gilla mina barn som mina barn kanske inte gillar tillbaka på samma sätt, och vice versa. Tricket är att lära mina barn att behandla människor med respekt och försiktighet, även om de inte kan återgå till samma nivå av känsla. Efter allt, du kan inte älska någon tillbaka av kravet. Det är inte så det fungerar.

© Paramount Pictures

5. Oavsett vad någon säger till dig, ord och idéer som kan förändra världen. ("Dead Poets Society")

Vi kan beklaga dominans av Interwebz och de sociala medierna i det moderna livet allt vi vill ha. Vi kan med rätta sörjer falla i den lokala bokhandeln. Sanningen är dock att idéer och ord är fortfarande—kanske mer än någonsin—ett kraftfullt verktyg för förändring, de bara resa (snabbt) i ett annat format. Jag vill att mina barn skall komma ihåg kraften i sitt ord, särskilt när de ger dem över till Internet. Robin Williams, John Keating var inte undervisa sina elever om sociala medier, men det är jag. Meddelandet förblir den samma. Ord och idéer som kan förändra världen, och jag vill ha mig—och mina barn—för att ändra det till det bättre.

© Buena Vista Bilder

6. Livet går ganska fort. Om du inte stanna och titta runt en gång i en stund, kan du missa det. ('Ferris Bueller' s Day Off")

När jag körde min äldsta son till skolan i morse, han gjorde ett inlägg om hur jag "alltid" gör en stor affär av sina misstag och dåliga val i skolan, och han känner sig inte tillräckligt för en stor del om de saker han gör väl varje dag. Han kanske har en poäng: jag har höga förväntningar, och det freaks mig lite när han glider off-väg, särskilt nu när han blir äldre och insatserna är lite högre. Men jag vill ha honom att bryta mot reglerna ibland. Jag vill att han ska hoppa över skolan varje en gång i en blue moon, gå på äventyr med sina vänner, dansa och sjunga Beatles-låtar i en parad. Jag erkänner att jag kan vara lite spänd om skolan, men jag vill att mina barn ska gå utanför boxen i våra dagar ibland och, ärligt talat, jag måste göra det oftare också. Någon som vet var jag kan hitta ett 1961 Ferrari 250 GT California Spyder?

© Paramount Pictures

7. Att säga "välsigna dig" när någon nyser. ('Enkelrum')

En av mina favorit scener i Cameron Crowe ' s Singlar var när Bridget Fonda karaktär klagat sänka sina normer för hennes kärlek intressen. Hon hade börjat leta efter någon med "ser ut, trygghet, omsorg, någon som har sin egen plats, någon som säger, 'välsigne dig" eller "Gesundheit", när jag nyser, någon som gillar samma saker som mig, men inte exakt, och någon som älskar mig." Hon hade sedan "skalat ner" till "någon som säger "Gesundheit", när jag nyser, även om jag föredrar 'välsigna dig." Det är trevligare." Det låter kanske konstigt, men jag har hittat mig själv medvetet tänka på denna linje när jag nyser i framför mina pojkar. Jag har alltid uppmana dem att säga "gud välsigne er", eftersom det är bara en bra sak att göra—och det är en påminnelse om att vara artig och hänsynsfull i en tid när våra näsor är alltför ofta begravda i vår smartphone-skärmar.

© Warner Bros.

8. Vi är alla Goonies. ("The Goonies')

The Goonies komplett med Cyndi Lauper anthem, var en av de filmer som jag älskade i mina egna tafatta tweenhood. Min favorit linje är i slutet, när barnen att återförenas med sina föräldrar och Data far säger till honom: "Du är min bästa uppfinning." Vi är alla Goonies, och vi är alla värdefulla och älskade. Jag hoppas att mina barn vet att oavsett vilka de är, oavsett hur de visar sin inre Goonie-ness, de är de mest viktiga saker för mig i världen, min "bästa uppfinningar."

© Warner Bros.

9. Jag kommer att vara här. ('E. T.: Den Utomjordiska')

När jag först såg E. T. i filmen teater, jag grät svårt när han var tvungen att lämna Elliott. Denna typ av separation, som stadigvarande förlust var inte något jag var beredd att hantera ännu. Men när den främmande pekat ut hans långa, smala finger i Elliotts bröstet och sade, "jag ska... vara... rätt... här," jag trodde på honom. Som koncept—att vi kan hålla varandra i våra hjärtan och transcendera tid och rum—är en stor en för vuxna att förstå. När illustreras av en seg brun främmande med en belyst finger, det verkar mer rimligt på något sätt. Ironiskt nog.

© Universal Pictures

10. Aldrig att gå i mot en Siciliansk när döden är på den linjen. ("The Princess Bride")

Detta talar för sig själv, ja?

© 20th Century Fox

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar