10 Enkla Sätt att Visa att Du Är Cool Med Särskilda Behov och Funktionshinder

Okej, okej, du vill visa att du är cool med funktionshinder eller särskilda behov, men du är inte säker på hur man gör det. Bör du vidarebefordra meme på Facebook för att barn med downs syndrom till din vän som har ett barn med downs syndrom? Eller vad sägs om att artikel om att ett botemedel mot Autism?! Vad göra?

Nåväl, här är några saker som skulle fungera för mig – jag är funktionshindrad och min dotter är också – men ha i åtanke att jag inte alla funktionshindrade människor! Jag är bara en. Och eftersom min funktionsnedsättning är betydligt mindre diskriminerade än min dotter med downs syndrom är, detta skriver jag mer från hennes perspektiv än min egen...

1. Prata! Prata med oss. Tala till mig tala till mitt barn. Särskilt att mitt barn. Även om hon inte pratar mycket tillbaka, hon är blötläggning i vad du säger. Ställa frågor om saker som barn tenderar att vilja (mina barn älskar skor, barn, Dora Utforskaren och cheerios, till exempel)

2. Få ögonkontakt. Detta verkar vara så grundläggande att det känns dum att skriva det. Men vet du vad? En hel del människor inte få ögonkontakt när de talar till människor med funktionshinder. De kanske känner sig obekväm, att inte veta var man ska leta, något annat? Vad som helst, behöver inte vara en av dem! Titta bara på oss i ögonen, ansluta visuellt (om du inte är blind, är det), ha ögonkontakt.

3. Bjud in! Som, uppriktigt. Bjuda mina barn på fester eller evenemang eller saker som du kastar eller ville delta. Önskar hennes närvaro, eller vill lära känna henne. Även om du inte tror att hon kan göra det, det känns bra att veta att du ville. Rätt? Det är inte många människor som sitter ensamma på café bord.

4. Visa intresse. Att vara så intresserade av mitt barn eller ett barn med ett funktionshinder, som du skulle alla andra barn i hennes ålder/cuteness nivå. Är det vettigt? Vissa människor är bara inte lura folk, det är bra – så du behöver inte låtsas vara liten person. Men om du är en grabb som person, vara lika intresserade av att barnen med funktionshinder som du normalt med alla andra barn i den åldern.

Intresset för prylar som räknas. Barn som sitter i rullstol? De är BARN som sitter i rullstol, de är inte i rullstol! De är inte "bunden!" De är verktyget-med barn! Samma gäller för barn som använder hörapparat eller andra verktyg – och om du verkligen är intresserad av deras verktyg, fråga om det, för tusan. "Hej, vilken modell är det? Vad är ditt batteri?" poängen är, precis som du skulle göra med någon annan, vara uppriktig i ditt intresse, och ärlig i dina frågor och det är coolt.

Det är väldigt, väldigt cool.

5. Tänk på oss i den bilden. Det vill säga: ta hand om integration och tillgång. Mitt barn, mig eller barn som har olika behov än vad som är typiskt.

Detta är stort: det får mig att känna mig som gråter när du har funderat på tillgång eller integration: du hoppade vidare och tänkt på det faktum att mitt barn kan ha sensoriska frågor och så när du föreslår en plats för att äta tillsammans, säger du, "hej, vad sägs om att placera utanför av gräs? Det är lugnt där."

Eller något liknande.

När det är klart för mig att du har tänkt på att våra behov utan att jag behövde ta upp det, det betyder så mycket för mig.

6. Berättelser Om Homecoming Kungar och Drottningar? Inlägg om homecoming Kungar och Drottningar med downs syndrom, video av barn med downs syndrom och dog? De barn som ingår på basketplanen och alla de andra "inspirerande" berättelser... um. Ja. Att de inte flyter min båt. Mer ofta än inte, de skriker exempel på Inspiration Porr för mig och jag kan göra utan en daglig dos av det.

Det kan vara bra att tänka på om det i rasliga termer för att se var jag kommer från. Skulle du vara passerar runt en meme av en Asiatisk kille på en basketplan, säger något i stil med, "Det Enda Handikapp i Livet är en Dålig Attityd", eller vad sägs om en bild på en Afrikansk-Amerikansk flicka, krönt Homecoming Queen med slogans som "Prova Innan Du Misslyckas!"

Eller hur?! Okej. Så innan du fram emot det här, bara göra det lätt för nybörjare lackmustest – snabb mental swap – funktionshinder med ras – för att se om något kommer att gnugga folket fel.

7. Stå Upp. Du vet de memer som går runt som ibland verkar roligt? Eller skämt/tumblr som handlar om något eller någon annan, men har ett hån och lukta på dem? Förutom att inte "gillar" dem på sociala medier, det betyder så mycket när du ringa dem på deras skit.

Kommentar:

  • "hej, det här är en lite häftig" (*eller: motbjudande, brutto, avskyvärda, elak eller min nya personliga favorit, "pestiferous")
  • "vi är inför det här, det är inte roligt längre (var det någonsin?)"
  • "kränkande är inte skrattretande"
  • din egen ytterst kvick call-out

Jag blir trött av att vara den enda som kommenterar, jag känner mig ensam och ensam när jag ser saker som "retardsy" eller "f*cktard", när jag smällde som är "för känslig", "för PC" för att be folk att klippa ut det.

Din ansluter mig betyder mycket för mig. Är det verkligen visar att du bryr dig, att du är cool med mitt barns funktionshinder, med mig. Att du kommer att stå upp för henne, mig och två tredjedelar av vår planet som sa att antingen har ett funktionshinder eller en anslutning med funktionshinder.

8. Nå Ut. Har du vänner med funktionshinder? Riktiga och äkta vänner? Om inte, överväg att gå den extra milen för att göra vänner med personer med funktionshinder. Människor med funktionshinder är samma som för alla andra kulturella stam – det kommer att finnas människor som du älskar och få tillsammans med riktigt bra och det kommer att vara skitstövlar. Så att du bara behöver för att nå ut, vara vänliga, vara sig själv och gå därifrån.

9. Att anställa Någon Med en Funktionsnedsättning. Detta helt verkar som ett stort hopp, inte det?! Jag menar, jag går från att vidarebefordra en meme för att ANSTÄLLA någon! Men det är riktigt, ärligt inte ett stort språng. Tror inte det eftersom du är en vistelse på hem mamma eller inte har mycket pengar eller vad som helst som du inte kan: DU KAN!! Erfarenhet räknas som betalar i många praktikant/upplevelse-orienterade positioner. Det finns MÅNGA program ute för att hjälpa till i kontakt med personer med funktionsnedsättning som vill arbeta och behöver lite erfarenhet och kanske lite träning. En hel del av dessa program, även BETALA DIG för att "anställa funktionshindrade". Det är inget som säger att du är cool med funktionshinder och värdet personer med funktionsnedsättning som väljer att ta någon med en funktionsnedsättning under din vinge som praktikant/lärling/anställd.

10. Ställa Frågor. Jag uppskattar ingenting mer än ärligt talat-frågorna. Nu, detta är bara jag, en person med funktionshinder och jag kör starkt i linje med Döv-kultur i detta avseende (- jag är oerhört frank, till den punkt att visas klumpigt). Men jag har alltid uppskattat folk frågar vad de är nyfikna. Hur annars är det någon som kommer att lära sig, trots allt?

Be dina vänner med funktionshinder frågor. Fråga folk frågor. Vill du veta varför Autistics flaxa med sina händer? Be en Autistisk. Vill du veta vad hjärnskada är på väg? Frågar mig. Vill veta hur det känns att ha fibromyalgi? Be någon med fibromyalgi.

Ställa frågor. Extra poäng för bra, hårt, väl genomtänkt och kära, men alla frågor som ställs i ett försök att bättre förstå en annan är välkomna. Med mig i alla fall. Men jag är bara en person med en funktionsnedsättning, föräldraskap ett barn med en funktionsnedsättning, kommer ihåg. Vi är inte alla samma.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar